Kruche ciasteczka






     Nadchodzi znienacka, chwyta za rękaw, serce przyśpiesza i zaczynasz szukać, latasz biegasz jak w amoku, bo przecież gdzieś muszą być. Ciasteczka to od nich wszystko się zaczyna. To w pojemniku na ciasteczka babcia skrywała pieniądze na czarną godzinę, lecz ten, kto czyta książki zawsze będzie wkładał do tego pojemnika pieniądze. Bo kto by się domyślił? No przecież nikt, czytelnictwo spada! Spada to stara kura z taboretu, bo chciała ukraść broszkę... Ile ciasteczek tyle przepisów, ile książek tyle ich odmian i w internecie można znaleźć ich całą gamę, ale...




     Ale zawsze niedosyt lekko pozostawiają a bo tu trzeba użyć pierdyliona składników, trzeba trzy godziny spędzić w kuchni i wiecie co? Nieprawda! Wystarczy dobra organizacja pracy i ciasteczka zrobione są w pół godziny. Co potrzeba do nich? Szczyptę cukru, trochę więcej mąki, ociupinkę mleka, pół kostki masła. Oczywiście potrzebne są formy do ciasteczek i tu możesz sobie zaszaleć czy chcesz serducho, czy genitalia męża odbić na ciasteczkach i pokazać mu ile to jest pięć centymetrów. Wedle uznania możesz je ozdobić lukrem, poczuć się na chwilę jak dziecko i pomazać je pisakami żelowymi czy też zamoczyć w czekoladzie to od Ciebie zależy jak je udekorujesz. Ja tylko zdradzę sekret na ciasto wprost od cukiernika, wchodzisz w ten układ?





120 gram masła
100 gram cukru
250 gram mąki
4 łyżki mleka






    Masło wymieszać z cukrem, musi być w temperaturze pokojowej. W między czasie dodać cztery łyżki mleka i wymieszać na gładką masę, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Rozwałkować na 3 mm i wyciąć w pożądany kształt, dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni nie mniej! Na rozgrzany piekarnik wsadzamy blachę z ciasteczkami i pieczemy aż do zarumienienia ciasteczek (około 5-8 minut). Ostudzić i smacznego!


19 komentarzy:

  1. Robię podobne, ale mój przepis jest zupełnie inny ;-) pysznie wyglądają ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie przepis trochę zmieniony musiał być :)

      Usuń
  2. MMM... ale bym zjadła teraz ciasteczko.
    Ja chcę upiec na weekend inne, takie typu "kruszynki"

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ochoty narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodziło :) Wnuczką możesz takie ciacha porobić :)

      Usuń
  5. uwielbiam te ciasteczka <3 moja mama je piekła często jak byłam mała :D sama bym się chętnie też wzięła za wypieki ale najpierw musze kupic foremki zeby takie fajne kształty miały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest wysyp foremek różnych także hulaj dusza piekła nie ma! :)

      Usuń
  6. Fajne, ale ja bym tam widziała jeszcze "mąkę" bez glutenu o jakimś fajnym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można :) Kokosowa idealna do tego jest :)

      Usuń
  7. MMM trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę działać z dzieciakami na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawaj znać jak wyszły :)

      Usuń
  9. Anonimowy01:54

    Mniam

    OdpowiedzUsuń

Piszesz anonimowo? Podpisz się! Chcesz wkleić link? Znajdę Cie bez niego. Komentujesz? A dziękuję :)

Copyright © Sklerotyczka