Jak zrobić dietetyczne brownie?




   Typowe amerykańskie ciasto to oczywiście brownie. Nazwa jego pochodzi, od charakterystycznego koloru i czekolady. Ale czy będąc, na diecie można jeść takie ciasto? Pewnie, że tak, ale trzeba trochę pokombinować, jak je zrobić i jak podmienić niektóre składniki. Trzy razy brownie? Tak, przepis podstawowy, dietetyczny i bez glutenu oraz laktozy.




  Czy można zrobić brownie z kaszy gryczanej? Pewnie, że tak, może być nawet z marchewki, buraków, kaszy jaglanej, czy nawet z kaszy pęczak. Do swojego dietetycznego brownie użyłam. 

200 gram kaszy gryczanej palonej
200 ml wody przegotowanej
100 gram cukru kokosowego
20 ml oleju kokosowego
4 jajka
100 gram gorzkiej czekolady lub kakao
60 gram mąki kokosowej
szczypta soli 
100 ml jogurtu naturalnego bez laktozy

    Możesz użyć równie wanilii oraz orzechów, do swojego przepisu nie dawałam bo nie lubię. Kaszę gryczaną gotujemy około 15 - 20 minut, możemy ją lekko osolić ale nie trzeba. Po tym czasie, czekamy aż lekko ostygnie, blendujemy ją i wlewamy do niej wodę. Gdy już uzyskamy gładką masę, dodajemy stopniowo pozostałe składniki możemy do tego użyć miksera albo po prostu mieszając ręcznie. To nie takie trudne! Gdy już masę mamy zrobioną, przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto wkładamy do piekarnika na pół godziny albo aż do suchego patyczka. I smacznego!

Jeżeli chcesz polewę do swojego ciasta, dajesz kakao około cztery łyżki, cztery łyżki cukru kokosowego i osiem łyżek wody ciepłej. Całość mieszasz do uzyskania gładkiej konsystencji.





Podstawowy przepis na brownie

Jedna tabliczka gorzkiej czekolady 
Trzy tabliczki mlecznej czekolady 
Pół szklanki mąki typ 450 
20 dag masła
jedna szklanka cukru
4 jajka
2 laski wanilli
Garść orzechów



   Przepis bez glutenu i laktozy? Spójrz na pierwszy przepis i wywal z niego mąkę oraz jajka. Zastąp je trzema dojrzałymi bananami, wystarczy że je zblendujesz. Będzie idealnie łączył całość. 

Copyright © Sklerotyczka