Codziennie każdy z nas zjada, chociaż jedna bułkę. Nie oszukujmy się, sklepowe nie smakują jakoś wybitnie dobrze. Jak zrobić domowe bułki? Nie jest to skomplikowane, mogę wręcz powiedzieć że proste. Bo skoro mi się udało, a nie mam jakiegoś wybitnego talentu kulinarnego, zazwyczaj on składa się z tego że eksperymentuję i próbuję. Jak się uda to się uda. A jak nie? Trudno się mówi, dalej próbuję. Do tych bułek robiłam dwa podejścia, podczas pierwszego wykorzystałam mąkę kukurydzianą, ale muszę go trochę podrasować i dopiero wtedy podam.
Składniki:
- Mąka 400 g (może być tortowa typ 450)
- 5 g drożdży suchych
- łyżeczka soli
- 350 ml wody letniej przegotowanej
- mąka do podsypania masy
- oliwa lub olej
- Pierw proponuję przegotować wodę i ostudzić, odmierzyć pożądaną ilość i mieć pod ręką.
- Odmierzoną mąkę, drożdże i sól dać do jednej miski. Dolać niedużą ilość wody
- Dłonie wysmaruj olejem lub oliwą, dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do twych dłoni
- Powoli wyrabiasz ciasto, starając się by wodę jak najlepiej rozprowadzić w zawartości miski. Z czasem dodając jej resztę. Aż ciasto będzie mieć jednakową konsystencję, lekko klejącą się
- Gdy masz już wyrobione ciasto w misce, dodajesz do niego jeszcze trochę mąki
- Przekładasz na podsypany mąką blat, zaczynasz je wyrabiać do końca, tak by aż nadto nie kleiło się do dłoni. Śmiało możesz dodać mąki do ciasta, zresztą wyczujesz to sama
- Zrobione? Umyj dłonie, przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto zacznij formować na bułki. Jak to zrobić? Wiesz jak zrobić kulki na kotlety mielone? Właśnie, w ten sposób robisz bułki, tylko ich nie spłaszczasz. Z całej masy wyjdzie ci ich około 9 lub 10. Wszystko zależy jakiej wielkości robisz bułki.
- Gdy masz już uformowane ciasto, przykryj je ściereczką czystą bawełnianą. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, półtorej aż troszkę podrośnie ciasto. Kontroluj je od czasu do czasu, ale nie co pięć minut!
- Wyrosły? Zatem ustaw piekarnik na 180 stopni, poczekaj aż się rozgrzeje i włóż do niego bułki, ale bez ścierki.
- Piecz je około 17 minut, po tym czasie wyłącz i pozostaw na pięć minut jeszcze w piekarniku. Niech same dojdą. Po tym czasie wyciągnij, najlepiej smakują z masełkiem.
13 Komentarze
Spróbuję! Załapałam się do testów ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakowały 🤗
UsuńBułeczki..mniam nigdy nie robilam a przepis wydaje sie prosty😃
OdpowiedzUsuńJest prosty. A z każdym kolejnym razem, idzie wszystko jeszcze łatwiej 😊
UsuńaHa! i tu Cię mam! nie co dzień i nie każdy :) ja na przykład nie jem pieczywa. . .
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś mi piekł taka pyszną bułeczkę - bym jadła :)
Ups, to wybacz 😘
UsuńŚwietnie wyglądają te bułeczki! Ciekawe, czy rzeczywiście można takie w domu zrobić... Ostatnio jak skorzystałam z przepisu blogowego to wyszedł mi piękny zakalec... Nie mówię, że tak jest u Ciebie, bo widzę tu dużo serca....może to po prostu ja nie potrafię piec:).
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo smakuje zupełnie inaczej, bułek jeszcze nie piekłam, za to od jakiegoś czasu walczę z chlebem. Uwielbiam jak pachnie pieczone ciasto ❤️ Muszę spróbować i bułek!
OdpowiedzUsuńJeszcze z takiego przepisu bułek nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa mam problem z drożdżami suchymi - ciasto zwykle z nich jest strasznie twarde. Jest na to jakiś patent?
OdpowiedzUsuńDobrze, że wspominasz, żeby wkładać bez ścierki :P A swoją drogą, jak dziś dorwę drożdże :P
OdpowiedzUsuńjeszcz ci polecam spryskaj je woda po upieczeniu. Skorka sie robi wtedy genialna!
OdpowiedzUsuńJa się bardzo cieszę, że mam w kuchni nową kuchenkę gazową z piecem :D Będę szaleć :P
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.