Do ich wykonania potrzebujesz
- dwie szklanki mąki pszennej
- dwie łyżki miodu prawdziwego
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół torebki przyprawy piernikowej
- jedna łyżka masła
- jedno jajko
- pół szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie
- Słoik z miodem wkładasz do kąpieli wodnej, na maksymalnie 20 minut. Tylko po to by łatwiej było wydobyć dwie łyżki miodu.
- Pół szklanki mleka podgrzewasz w rondelku, tylko po ty bo nie odrywać się od robienia ciasta.
- Mąkę wysypujesz na stolnicę, następnie dodajesz do niej rozpuszczony miód. Całość siekamy nożykiem plastikowym, wszystko po to by całość połączyć z sobą.
- Cały czas siekając dodajesz do masy cukier, sodę oczyszczoną, przyprawę. Starając się wymieszać to jednolicie. Po tym wszystkim dodajesz masło i jajko.
- I gdy dodasz te produkty, zaczynasz zagniatać delikatnie ciasto i stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka. Wyczujesz kiedy wystarczy jego dodawać, ciasto musi być lekko twarde, trochę się kleić, a także musisz uformować z niego kulę. Gdy to się uda, przechodzisz dalej.
- Stolnicę posypujesz mąką, jeżeli masz kukurydzianą idealnie do tego się nada. Ciasto rozwałkowujesz na centymetr.
- Wykrajasz pożądane formy, układasz na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni, pierniczki pieczemy aż nabiorą kolorku swego. Jest to około 10 minut.
Z całości wychodzi około 50 pierniczków, jest to około trzy i pół blaszki do pieczenia. Przepis na lukier? Potrzebujesz białko jajka, szklankę cukru pudru ale bez grudek. Dlatego polecam przez sitko, je przetrzepać. Całość mieszasz na gładką masę, czasem trzeba dodać z dwie łyżki cukru pudru by był gęściejszy. I to cała filozofia. Jeżeli chcesz inny kolor lukru, dodaj barwnika spożywczego.
20 Komentarze
Muszę wypróbować twój przepis!
OdpowiedzUsuńświetnie!!! dziękuje zaraz sprawdze
OdpowiedzUsuńNo i już wiem z jakiego przepisu skorzystam
OdpowiedzUsuńPatrze na pierwsze zdjęcie, widzę aromatyczny pierniczek, och jak chciałoby sie skosztować. Smakowite kardy , a przepis wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńPrzepis się przyda już niedługo ;)
OdpowiedzUsuńChyba pierwszy raz w życiu zdecyduję się zrobić pierniczki!
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie świąt bez zapachu piernika... Mój piernik długo dojrzewający sobie dojrzewa, a w oczekiwaniu na niego lubię pochrupać domowe pierniczki
OdpowiedzUsuńMogłabym miec perfumy piernikowe,kocham ten zapach
OdpowiedzUsuńWow, wow, kocham pierniczki !;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że skorzystam, poszukiwałam nowego przepisu:)
OdpowiedzUsuńSkorzystam na 100%!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się dość prosty, myślę, że wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki - powoli sama szykuję się, by upiec moje własne! :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńchętnie bym skorzystała ale niestety piekarnika mi brak ;/
OdpowiedzUsuńSuper przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Na pewno tu wrócę.
OdpowiedzUsuńJa mam problem z lukrem, zabierałam się za niego już wiele razy i zawsze skłaniam się ku gotowcom. W moim wykonaniu lukier jest za rzadki i bezbarwny :(
OdpowiedzUsuńWow a jak to się stało, że komentarze wróciły :P
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar zrobić takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTo już taka pora, że czas pomyśleć o pierniczkach.
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.