Jak zrobić ciasto rafaello bez pieczenia?


rafaello bez pieczenia


   Nie raz pisałam o ciastach które sama jadam, a przebywanie na diecie bez cukru nie jest aż takie proste. Dlaczego? Bo każdy przepis modyfikuję, tak też powstało ciasto rafaello bez pieczenia. Jak je zrobić? Krok po kroku, wytłumaczę Ci. A także pokażę jakie składniki wykorzystałam, ale jeżeli chcesz możesz zrobić wersję normalną na nią też będzie przepis. 


rafaello bez pieczenia


Składniki potrzebne do ciasta
  • dwie puszki mleczka kokosowego (jedna 400 ml)
  • szklanka kaszy mannej
  • szklanka wiórek kokosowych
  • pół szklanki erytrolu*
  • 100 g kakao nieodtłuszczonego 
  • 130 gram herbatników
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych (na blat)
  • 75 gram masła


Co to jest erytrytol? Specjalnie zaznaczyłam jego, bo jeżeli muszę już użyć cukru to właśnie używam jego. Można go spotkać też pod nazwą erytrol, jego indeks glikemiczny sięga zeru. Także ma zerową wartość energetyczną, związek chemiczny ale w niewielkich ilościach występuje w owocach, czy też w czerwonym winie. Jest znacznie mniej słodszy niż tradycyjny cukier, tak o połowę i ma inny posmak. 


Rafaelo bez pieczenia



  • Herbatniki kruszymy ręcznie, albo poprzez ucieranie lub i też możemy zblendować je. Tylko wiadomo będą odpryskiwać, dlatego polecam dorzucić dwie sztuki więcej. Muszą nam z nich powstać okruszki.
  • Do okruszków dodałam wiórki kokosowe czyli 1/3 szklanki. 
  • Roztopione masło w postaci płynnej, dodałam do całości i zaczęłam ucierać, tak by całość rozprowadzić w miarę równo. Gładka masa z tego nie powstanie. 
  • Blachę do ciasta, wyłożyłam papierem do pieczenia. 
  • Zawartość miski, czyli okruszki wymieszane z wiórkami i masłem. Wysypałam do formy, wyrównując ją by była w każdym zakamarku bo to ona będzie nam robić za blat. Całość włożyłam do lodówki na 20 min, by lekko się związała w całość.
  • Gdy już zrobisz blat, potrzebujesz garnek i całą resztę składników z przepisu.
  • Do garnka wlewasz zawartość dwóch puszek, a także dodajesz wiórki kokosowe, kakao i cukier.
  • Stopniowo zaczęłam dodawać kaszę manną, cały czas mieszając bo pęcznieje bardzo szybko. A także uwielbia przywierać do dna garnka.
  • Mieszasz aż do momentu, gdy otrzymasz gładką masę.
  • Następnie wyjmujesz formę z blatem z lodówki. I wylewasz całą masę na niego. Wyrównując całość, tak by była góra gładka. Całość posypujesz wiórkami kokosowymi.
  • Gdy lekko przestygnie, wkładasz całość do lodówki na trzy godziny i możesz jeść. Ale moim zdaniem i tak najlepsze, jest dopiero na drugi dzień. Gdy całość porządnie się przegryzie.



rafaello bez pieczenia

rafaello bez pieczenia


   Jak już wspomniałam na samym początku, przepis podany wyżej jest zmieniony. Bo nie jadam normalnego cukru. Tak wiem herbatniki miały małe ilości cukru. Więc jeżeli, nie chcesz rezygnować z cukru, nie namawiam Cię do tego. Ale jeżeli chcesz zrobić te ciasto to wystarczy że zamienisz dwa składniki w przepisie. Chodzi o erytrol oraz o kakao nieodtłuszczone, wystarczy że wsypiesz do masy pół szklanki normalnego cukru, a także dasz 100 gram białej czekolady. Jaka będzie różnica? Moje ciasto miało kolor lekko kawowy, a twoje będzie totalnie białe. Dlaczego? Bo ty dasz normalną czekoladę, ja jej nie jadam. 


Przepisy, które mogą Cię zainteresować znajdziesz tutaj



10 komentarzy:

  1. Fenomenalny przepis, planuję jak najbardziej wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobię ale w kokilce. Nie wiem jak to się stalo ze u mnie w domu nikt poza mna nie lubi kokosa.... dziwaki jakies! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anna09:34

    musi być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest świetny, uwielbiam takie fit ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś idealnego na Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobne ciasto. Kiedyś na pewno wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Też staram się unikać cukru, a w okresie świątecznym jest to szczególnie trudne. Spróbuję Twojego przepisu, może znajomym i rodzinie posmakuje takie ciasto na Wigilię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Raffaello w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, bardzo lubię takie ekspresowe ciasta. Desery lubię pod warunkiem, że ich przygotowanie nie zajmuje mi pół dnia. kokos uwielbiam, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.

Copyright © Sklerotyczka