Kupione w sklepie ciasto marchewkowe, smakuje. Ale domowe jest jeszcze lepsze, a zrobienie jego nie zajmuje dużo czasu. Składniki wszystkie, które potrzebujesz do jego zrobienia masz w domu.
Co potrzebujesz do ciasta?
- dwa jajka
- 200 gram cukru lub 200 gram erytrolu
- 150 ml oleju roślinnego
- jedna duża pomarańcza
- 200 gram mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- dwie łyżeczki przyprawy piernikowej
- 200 gram marchewki
- 100 gram bakali
Dlaczego napisałam 100 gram bakali? Bo nie każdy lubi w cieście orzechy. Dlatego można śmiało dać np 50 gram rodzynek i 50 gram wiórek kokosowych. Albo całość 100 gram rodzynek. To wszystko zależy od Ciebie co dasz do niego.
Jak zrobić ciasto?
- Jajka delikatnie podbijasz w misce mikserem, robisz to koło dwóch minut.
- Do tego dodajesz olej, wraz z cukrem/ erytrolem i ucierasz mikserem na gładką masę.
- Gdy to już zrobisz, dodajesz do całości sodę i proszek do pieczenia. A także, stopniowo mąkę i ciągle mieszając. Dorzuć jeszcze przyprawy piernikowej, wraz ze skórką pomarańczową. Miksuj aż będziesz mieć totalnie gładką masę.
- Wyłącz mikser. Dorzuć do tego marchewkę i bakalie, wymieszaj całość.
- Piekarnik włącz na 180 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozprowadź po formie, by miało jednakową wysokość i lekko dociśnij.
- Na rozgrzany piekarnik, włóż ciasto i piecz przez 40 - 45 minut. Albo aż do suchego patyczka.
- Nie przejmuj się tym że góra zrobi się lekko ciemniejsza, bo to standardowe.
- Poczekaj aż ostygnie i smacznego!
14 Komentarze
Uwielbiam ciasto marchewkowe, kiedyś mnie przerażało, od kiedy spróbowałam to zajadam ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńdejjjj bo mam piekarnik zjeba***zepsuty:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się jakie ciasto mam upiec 😊. Dziękuję za przepis, wszystkie składniki mam, więc zabieram się do pracy.
OdpowiedzUsuńJadłam już takie ciasto, ale sama jeszcze go nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każde ciast z warzywami!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, kiedyś w końcu będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńMarchewka jest księżniczką jak dla mnie jeżeli chodzi o warzywa. Ciasto wygląda znakomicie ! Nabrałam ochoty
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować ciasta marchewkowego, ale wstyd się przyznać - nie umiem gotować :P Jednak Twój przepis wydaje się taki prościutki, że chyba zaryzykuję i wejdę do kuchni :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe - zazwyczaj dorzucam kawałek ananasa, z pomarańczą jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńCiasta z warzywami uwielbiam, bo są wilgotne. Marchewkowe jak i z cukini czy buraka robię często
OdpowiedzUsuńHm... chyba się skuszę, wygląda mi na to,że łatwo jest je zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam. A nie wydaje się skomplikowane!
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś zrobiła pyszne, a ja jestem zbyt leniwa by trzec marchewkę :)
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.