Domowe pankejki? Są bajecznie proste w przyrządzeniu, a także bardzo szybkie. U nas królują naleśniki, zaś amerykanie mają pankejki czyli naleśniki amerykańskie, które mają w sobie środek spulchniający w tym wypadku będzie to soda. Kiedy je wymyślono? A to jest zagadka, nikt dokładnie nie wie. Mówi się że już w starożytności były przyrządzane, ale czy to prawda? Tego nikt nie wie, póki nie znajdzie się tej patelni nie ma dowodów.
Do ich zrobienia potrzebujesz:
- 200 gram mąki
- dwie łyżki cukru
- półtorej łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- pół łyżeczki soli
- jedno jajko
- 200 ml schłodzonego mleka
- trzy łyżeczki oliwy lub oleju
Generalnie powinno to się zrobić tak, że najpierw mieszamy mąkę, cukier, sodę, kwasek cytrynowy i sodę. Gdy to wymieszamy, następnie dodajemy jajko, mleko i oliwę. Ale wiecie co? Ja to robię tak, że wszystko wrzucam do miski. Zawsze zachowując proporcje i nie męczę się z mieszaniem tego, po prostu odpalam mikser i on za mnie to miesza. Nie ma grudek po tym żadnych, tylko trzeba chwilkę mu dać. Wychodzi z tego dość gęsta masa. Bierzemy patelnię do naleśników, nakładamy niewielką ilość masy na patelnię. I smażymy, nie dodajemy na patelnię oleju ani nic podobnego, dlatego do masy wcześniej dodaliśmy oliwę/ olej by nie przywierały do powierzchni. Pierwsze dwa mogą Ci się zepsuć, musisz je wyczuć. Smażysz na rozgrzanej patelni, na jednej stronie aż delikatnie zacznie masa przywierać. Przekładasz na drugą stronę, skąd będziesz wiedzieć że to już? Musi być cały pankejk lekko twardszy. Jeżeli jest gdzieś zbyt miękki, oznacza to że masa się nie usmażyła. Z tej gramatury co podałam, wychodzi około 15 pankejków większych. Jeżeli zastanawiasz się dlaczego kwasek cytrynowy, jest to proste bo neutralizuje posmak sody w cieście.
Może Cię także zainteresować
17 Komentarze
Mniam smakowicie wyglądają chyba sama spróbuje zrobić z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie mógłbym mieć :))
OdpowiedzUsuńCzęsto spotykam się ze znajomymi na takich domowych pankejkach z bitą śmietaną i boczkiem <3
OdpowiedzUsuńO świetnie! Ja uwielbiam śniadania na słodko! :) Dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję cynamon <3 są też super z bekonem i syropem klonowym!
OdpowiedzUsuńKwasek cytrynowy powinien wchodzić w reakcję z sodą
OdpowiedzUsuńi wtedy placuszki są puszyste bardziej...
Ja używam maślanki dlatego,
ale wypróbuję twój przepis ,
bo ciekawy :-)
Maślanki? Toć to wtedy nie są pankejki! Puszyste? A czy wiesz ile daję takiej masy na patelnię? Nie, więc dzięki za "radę" ale jest do dupy. Bo one są puszyste, no chyba że dal ciebie puszyste są wtedy gdy osiągną pięć centymetrów...
UsuńW UK, również popularne są pankejki :) Będziemy robić!
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smakowicie <3
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Mam pomysl na jutrzejsze śniadanie!
OdpowiedzUsuńzapisuje i działam- dawno nie robiłam a twój przepis jakos bardziej do m,nie przemawia niz ten co mam:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają! Aktualnie mam bana na słodycze, ale w lutym na pewno je wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pankejki a najbardziej z jogurtem monte
OdpowiedzUsuńJuż parę razy probowałam je zrobić i zawsze coś mi nie wychodzą :/
OdpowiedzUsuńOj, uwielbiam wszelkie odmiany pankejków, placuszków, itp. :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis! Trendy Mama
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.