Jak zrobić domową pizzę? Jest to łatwiejsze, niż wiele osób uważa. Przygotowujemy ją ze składników jakich chcemy, robimy ciasto grubości jakie chcemy i co najważniejsze smakuje jeszcze lepiej. Jak ją zrobić?
Potrzebujesz do ciasta
- półtorej szklanki mąki (250 g)
- pół szklanki letniej przegotowanej wody (150 ml)
- trzy łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 4 gramy suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- jeżeli lubisz możesz do ciasta dodać wędzoną paprykę, czarnuszkę albo zioła prowansalskie.
Jak zrobić ciasto?
- Mąkę odmierzoną wsypujesz do miski.
- Dodajesz do niej odmierzony olej/ oliwę, całość na raz dajesz
- Wsypujesz drożdże wraz z solą. Gdy to już zrobisz, dodajesz stopniowo wodę i zaczynasz ciasto wyrabiać. Jeżeli lubisz dodatki do pizzy to jest to odpowiedni moment by je dodać.
- Ciasto musi być lekko kleiste, ale niezbyt.
- Gdy już całość będziesz mieć wyrobione. Wyjmujesz blachę, albo też formę do pieczenia i wykładasz ją papierem do pieczenia.
- Dlaczego piasałam by ciasto było lekko kleiste? Bo będzie sie idealnie przyklejać do papieru, a to ułatwi by trzymało się w jednej całości. Jeżeli masz wprawę w wyrabianiu ciasta, możesz lekko je podsypać mąką, rozwałkować wałkiem i dać na blachę. To wszystko zależy od Ciebie, którą opcję wybierzesz. Jedna i druga jest dobra, a także łatwa.
- Całość z dodatkami, wkładasz do rozgrzanego piekarnika (180 stopni).
- I pieczesz ją około 20 min. Obserwując aż się zarumieni, a ser idealnie się roztopi.
21 Komentarze
Dawno już nie robiłam domowej pizzy. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Dziś będę robić. Już mam pomysł na kolację.
OdpowiedzUsuńU nas pixza gości od czasu do czasu, częściej szykuję małe pizzernki.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię domową pizzę. Do cista dodaję jeszcze jajko, ale nie dodaję oleju. Nie pomyślałam, żeby już do cista dodać zioła prowansalskie, zawsze sypię je na wierzch, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiam, lubię domowo pizze :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, bo ja lubię solidne ciasto i całą masę dodatków. Wprawdzie ja korzystam z thermomixu i jego przepisu, ale jest on w zasadzie identyczny. Dzięki za inspirację bo wieki nie robiłam...
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że jeszcze nie robiłam pizzy. Chętnie wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńgotować pizzę to dla mnie mistrzowstwo)
OdpowiedzUsuńJa mam swój sprawdzony przepis na domową pizzę:) Ale dzięki i za ten:)
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy ciasto i nie byłam zadowolona.
OdpowiedzUsuńKocham domową pizze i bardzo często ją robie !;) Przepis wydaje się super.
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam pizzy i zawsze się boje ze nie wyjdzie... czas spróbować bo narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńMam swój własny przepis na domową pizzę i domowe pizzerinki, ale może czas na lekką odmianę ? :) super przepis
OdpowiedzUsuńU nas od pizzy jest Tatinek i robi naprawdę fajną
OdpowiedzUsuńMy mamy już swój sprawdzony przepis, ale zawsze można spróbować czegoś nowego.
OdpowiedzUsuńMamy swój stary sprawdzony przepis i się go trzymamy 😀
OdpowiedzUsuńJa mam swój przepis, a raczej jego brak.. za każdym razem kombinuje i dodaje coś innego :D
OdpowiedzUsuńja raz w tygodniu robie domowa pizze :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :) Nigdy pizzy nie robiłam, wydawała mi się zbyt pracochłonna. Pora to nadrobić, mniam mniam...
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mój mąż stawia sobie wyzwania związane z pieczeniem bo twierdzi, że nie umie. Pokaże mu ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńjaka szkoda że nie mam piekarnika...
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.