Jak zrobić domową pizzę?


Jak zrobić domową pizzę?



   Jak zrobić domową pizzę? Jest to łatwiejsze, niż wiele osób uważa. Przygotowujemy ją ze składników jakich chcemy, robimy ciasto grubości jakie chcemy i co najważniejsze smakuje jeszcze lepiej. Jak ją zrobić?



Potrzebujesz do ciasta


  • półtorej szklanki mąki (250 g)
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody (150 ml)
  • trzy łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 4 gramy suchych drożdży 
  • pół łyżeczki soli
  • jeżeli lubisz możesz do ciasta dodać wędzoną paprykę, czarnuszkę albo zioła prowansalskie.



Jak zrobić ciasto? 
  • Mąkę odmierzoną wsypujesz do miski. 
  • Dodajesz do niej odmierzony olej/ oliwę, całość na raz dajesz
  • Wsypujesz drożdże wraz z solą. Gdy to już zrobisz, dodajesz stopniowo wodę i zaczynasz ciasto wyrabiać. Jeżeli lubisz dodatki do pizzy to jest to odpowiedni moment by je dodać. 
  • Ciasto musi być lekko kleiste, ale niezbyt.
  • Gdy już całość będziesz mieć wyrobione. Wyjmujesz blachę, albo też formę do pieczenia i wykładasz ją papierem do pieczenia. 
  • Dlaczego piasałam by ciasto było lekko kleiste? Bo będzie sie idealnie przyklejać do papieru, a to ułatwi by trzymało się w jednej całości. Jeżeli masz wprawę w wyrabianiu ciasta, możesz lekko je podsypać mąką, rozwałkować wałkiem i dać na blachę. To wszystko zależy od Ciebie, którą opcję wybierzesz. Jedna i druga jest dobra, a także łatwa.
  • Całość z dodatkami, wkładasz do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). 
  • I pieczesz ją około 20 min. Obserwując aż się zarumieni, a ser idealnie się roztopi. 

21 komentarzy:

  1. Dawno już nie robiłam domowej pizzy. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Dziś będę robić. Już mam pomysł na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas pixza gości od czasu do czasu, częściej szykuję małe pizzernki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię domową pizzę. Do cista dodaję jeszcze jajko, ale nie dodaję oleju. Nie pomyślałam, żeby już do cista dodać zioła prowansalskie, zawsze sypię je na wierzch, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miam, lubię domowo pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię, bo ja lubię solidne ciasto i całą masę dodatków. Wprawdzie ja korzystam z thermomixu i jego przepisu, ale jest on w zasadzie identyczny. Dzięki za inspirację bo wieki nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam się, że jeszcze nie robiłam pizzy. Chętnie wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. gotować pizzę to dla mnie mistrzowstwo)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam swój sprawdzony przepis na domową pizzę:) Ale dzięki i za ten:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam dwa razy ciasto i nie byłam zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham domową pizze i bardzo często ją robie !;) Przepis wydaje się super.

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie robiłam pizzy i zawsze się boje ze nie wyjdzie... czas spróbować bo narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam swój własny przepis na domową pizzę i domowe pizzerinki, ale może czas na lekką odmianę ? :) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas od pizzy jest Tatinek i robi naprawdę fajną

    OdpowiedzUsuń
  15. My mamy już swój sprawdzony przepis, ale zawsze można spróbować czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mamy swój stary sprawdzony przepis i się go trzymamy 😀

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja mam swój przepis, a raczej jego brak.. za każdym razem kombinuje i dodaje coś innego :D

    OdpowiedzUsuń
  18. ja raz w tygodniu robie domowa pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za przepis :) Nigdy pizzy nie robiłam, wydawała mi się zbyt pracochłonna. Pora to nadrobić, mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  20. Od jakiegoś czasu mój mąż stawia sobie wyzwania związane z pieczeniem bo twierdzi, że nie umie. Pokaże mu ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. jaka szkoda że nie mam piekarnika...

    OdpowiedzUsuń

Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.

Copyright © Sklerotyczka