Jak zrobić domowe gofry?



Jak zrobić domowe gofry?


    Gofry, zazwyczaj kojarzą nam się z wakacjami. I to tymi spędzonymi w nadmorskich kurortach. Ale jak zrobić domowe gofry? To jest proste, najważniejsze to mieć chwilę czasu, składniki i gofrownicę.




Jak zrobić domowe gofry?



Potrzebujesz:
  • 200 gram mąki lub półtorej szklanki mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • dwie łyżeczki cukru pudru
  • jedna łyżeczka cukru wanilinowego 
  • dwa jajka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka


   Nim przystąpisz do robienia masy, przygotuj sobie lepiej mikser bo ręcznie trochę będzie trwało. Jajka delikatnie podbijasz mikserem. Dodajesz olej, mleko a także sól. Gdy już te składniki zmieszasz, dodajesz cukier puder i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając, i stopniowo dodajesz mąkę. Mieszasz aż do uzyskania gładkiej, ale gęstej masy. Dlatego warto robić to mikserem. Dlaczego olej do masy? Bo dzięki niemu, nie będzie masa przywierać do powłoki gofrownicy. Z tej masy wychodzi około czternastu gofrów. Smacznego!


Jak zrobić domowe gofry?

Jak zrobić domowe gofry?


Prześlij komentarz

27 Komentarze

  1. No i narobiłaś mi ochoty na gofry :D Sama nigdy nie robiłam, ale może to najwyższy czas, by to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pod koniec roku kupiłam gofrownicę i eksperymentuję z różnymi przepisami. Po feriach wypróbuję Twój, ciekawe czy będą tak dobre jak nad morzem 😎💪😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię w domu dość często! Zamiast oleju daje rozpuszczone masło, są wtedy chrupkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo to pyszne, szkoda że nie lubię słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm alez smaka narobilas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepyszie ! Będę dziś robić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladają obłędnie bardzo lubimy choć niestety mam gofrownice w kwadrary nie w serduszka:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne , dobrze ,że wczoraj zrobiłam ciasto,
    bo ślinka by mi pociekła ...
    Lubię gofry :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. skorzystam z Twojego przepisu, bo mi nigdy nie wychodzą. ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię dzieciom :) Wyglądają pięknie

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja córka uwielbia gofry :) ladne zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam:0 bardzo lubie gofry..czas w końcu kupic gofrownice:)

    OdpowiedzUsuń
  13. MARZĘ O TAKICH. Obłędnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. Strasznie dawno nie jadłam gofrów, sskods tylko.ze nie mam gofrownicy:(((

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam dokładnie taka samą gofrownice🙂

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mi smaka narobiłaś. Trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też często robię gofry, dzieci uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam gofry, najlepsze robi moja mama

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis wygląda na mega prosty. Musimy go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wyglądają, uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy10:41

    Ja kiedyś szukałam jak zrobić gofry bez gofrownicy. Okazało się, że się nie da ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Smak dzieciństwa, który wielokrotnie próbowałam odtworzyć w domu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gofry to taki smak dzieciństwa. Ale już jakoś ich nie jem. Stawiam na zdrową dietę. A jeśli już mam zaszaleć ze słodyczami, to zajadam się bezą :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Akurat mi gofry kojarzą się typowo z okresem zimowym - to właśnie w zimę najczęściej u mnie w domu robi się gofry. Z gorącą czekoladą, bitą śmietaną i owocami :)
    Ale co do Twoich gofrów, kojarzą mi się typowo z dzieciństwem, taką gofrownicę robiącą gofry w kształcie "kwiatka" miała moja Mama. Dzieliła je na "serduszka" i dawała mi i kuzynostwu z cukrem pudrem :)

    Teraz robimy gofry w kształcie pospolitego kwadrata :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.