Gofry, zazwyczaj kojarzą nam się z wakacjami. I to tymi spędzonymi w nadmorskich kurortach. Ale jak zrobić domowe gofry? To jest proste, najważniejsze to mieć chwilę czasu, składniki i gofrownicę.
Potrzebujesz:
- 200 gram mąki lub półtorej szklanki mąki
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwie łyżeczki cukru pudru
- jedna łyżeczka cukru wanilinowego
- dwa jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka
Nim przystąpisz do robienia masy, przygotuj sobie lepiej mikser bo ręcznie trochę będzie trwało. Jajka delikatnie podbijasz mikserem. Dodajesz olej, mleko a także sól. Gdy już te składniki zmieszasz, dodajesz cukier puder i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając, i stopniowo dodajesz mąkę. Mieszasz aż do uzyskania gładkiej, ale gęstej masy. Dlatego warto robić to mikserem. Dlaczego olej do masy? Bo dzięki niemu, nie będzie masa przywierać do powłoki gofrownicy. Z tej masy wychodzi około czternastu gofrów. Smacznego!
27 Komentarze
No i narobiłaś mi ochoty na gofry :D Sama nigdy nie robiłam, ale może to najwyższy czas, by to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPod koniec roku kupiłam gofrownicę i eksperymentuję z różnymi przepisami. Po feriach wypróbuję Twój, ciekawe czy będą tak dobre jak nad morzem 😎💪😊
OdpowiedzUsuńRobię w domu dość często! Zamiast oleju daje rozpuszczone masło, są wtedy chrupkie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo to pyszne, szkoda że nie lubię słodyczy
OdpowiedzUsuńMmm alez smaka narobilas!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepyszie ! Będę dziś robić.
OdpowiedzUsuńWygladają obłędnie bardzo lubimy choć niestety mam gofrownice w kwadrary nie w serduszka:(
OdpowiedzUsuńPyszne , dobrze ,że wczoraj zrobiłam ciasto,
OdpowiedzUsuńbo ślinka by mi pociekła ...
Lubię gofry :-)
skorzystam z Twojego przepisu, bo mi nigdy nie wychodzą. ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńZrobię dzieciom :) Wyglądają pięknie
OdpowiedzUsuńMoja córka uwielbia gofry :) ladne zdjecia
OdpowiedzUsuńMniam:0 bardzo lubie gofry..czas w końcu kupic gofrownice:)
OdpowiedzUsuńMARZĘ O TAKICH. Obłędnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam gofrów, sskods tylko.ze nie mam gofrownicy:(((
OdpowiedzUsuńooo goferki uwielbiam
OdpowiedzUsuńDomowe gofry też robimy
OdpowiedzUsuńMam dokładnie taka samą gofrownice🙂
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś. Trzeba będzie zrobić.
OdpowiedzUsuńJa też często robię gofry, dzieci uwielbiają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, najlepsze robi moja mama
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na mega prosty. Musimy go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, uwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś szukałam jak zrobić gofry bez gofrownicy. Okazało się, że się nie da ;D
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, który wielokrotnie próbowałam odtworzyć w domu.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńGofry to taki smak dzieciństwa. Ale już jakoś ich nie jem. Stawiam na zdrową dietę. A jeśli już mam zaszaleć ze słodyczami, to zajadam się bezą :D
OdpowiedzUsuńAkurat mi gofry kojarzą się typowo z okresem zimowym - to właśnie w zimę najczęściej u mnie w domu robi się gofry. Z gorącą czekoladą, bitą śmietaną i owocami :)
OdpowiedzUsuńAle co do Twoich gofrów, kojarzą mi się typowo z dzieciństwem, taką gofrownicę robiącą gofry w kształcie "kwiatka" miała moja Mama. Dzieliła je na "serduszka" i dawała mi i kuzynostwu z cukrem pudrem :)
Teraz robimy gofry w kształcie pospolitego kwadrata :)
Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.