Cztery zdrowe zamienniki cukru tradycyjnego



Cztery zdrowe zamienniki cukru tradycyjnego


    Cukier, cukrowni nie równy. Zazwyczaj producenci pchają do wszystkiego cukier biały, działający jak narkotyk. Zasłaniają się tym, że on nie jest szkodliwy to raz, a dwa bo trzeba bo inaczej produkt nie będzie spełniał oczekiwań konsumenta. Rozumiem, najlepiej go uzależnić... Na drugim miejscu w produktach, znajdziemy cukier brązowy uważany za super fit itp. No dobra, to takie mocne naciągnięcie, znajdziemy go w produktach z działu eko, a także na tych produktach co są podpisane fit. Oczywiście jest tak "zdrowy" jak dziabniecie stada szerszeni..." Ale ostatnio można zaobserwować, nowy trend bo producenci zaczynają używać nowych cukrów do produktów, jakich? Dziś w szybkim skrócie o nich. 





Erytrytol 


    Na pierwszy rzut oka może przypominać cukier. Ale jest od niego znacznie drobniejszy, a także mniej słodszy., taki poziom słodkości około 70%. Występuje naturalnie w naturze w niektórych pyłkach kwiatów oraz owocach. idealny zamiennik cukru, zalecany dla diabetyków, a także u osób będących na diecie bez cukrowej. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Sama go stosuję, nie każdemu zaś on smakuje. 





Inulina 


   Probiotyk,występujący naturalnie np w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego oraz topinamburu. Ma bardzo niską kaloryczność, jest o 10 razy mnij słodsza niż tradycyjny cukier. Idealny sprzymierzeniec w walce z cukrem, pomaga wygrać tą walkę. Można go znaleźć np w jogurtach Jogobelli, tych z napisem bez cukru. 




Tagatoza 


    Cukier pozyskiwany z laktozy (mleka). Tak samo słodki jak sacharoza, nie jest mocno kaloryczny około 100 gram to 160 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi 7,5, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Zalecany osobom chorym na cukrzycę oraz odchudzającym się. 20% tego cukru jest trawione, reszta zaś zamienia się w probiotyk w jelicie grubym. 




Stewia  


   Roślina, która zawiera w liściach łodygach glikozydy stewiowe, odpowiedzialne za jej słodycz. Jest znacznie słodsza od cukru o około 250%. Jedna łyżeczka sproszkowanej stewi, odpowiada szklance białego cukru. Zresztą o niej każdy słyszał, ale nie każdemu ona też może smakować. 



Komentarze

  1. Niestety w tych czas praktycznie do wszystkich produktów sypią cukier co jest straszne. Ja mimo wszystko nie słodzę kawy, herbaty. Ja do domu cukru nie kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. a najlepiej w ogóle odzwyczaić się od słodkiego smaku, chociaż wiem doskonale, że to pioruńsko trudne... ;)
    ja najczęściej wybieram erytrtol

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka razy podchodziłam do uprawy stewii w ogrodzie, ale wynik był kiepski. Może dam jej jeszcze jedną szansę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Który Twój ulubiony?

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu kilogram cukru wystarcza na rok, to oczywiście kwestia względna bo mamy tylko dwuosobową rodzine. Z wyżej wymienionych znam tylko stewie, ale nie używam jej zbyt często..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponoć erytrol jest najlepszy, zastanawiam się tylko czy dzieci tez mogą go spożywać? Muszę kupić w Polsce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja staram się jak najmniej używać cukru w kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja generalnie nie lubię słodkiego, więc cukru używam bardzo rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatny wpis. :) Oczywiście jest jeszcze, wiele, wiele innych naturalnych cukrów(słodzików), lepszych od tradycyjnego cukru białego czy brązowego.
    Ja jestem z tych osób, które mogą spożywać napoje bez dodatku cukru. Dobierając odpowiedni "słodzik", dla siebie dobrze jest również spojrzeć na "substancje odżywcze" danego cukru.

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. O tagatozie jeszcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukier brązowy to często zwykły cukier barwiony na brązowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo a jak ma się to do wpisu? Bo jakoś nie na temat, polecam pierw czytać. A pozniej wstawiać byle jak ujowy komentarz! Nie pozdrawiam 🤣🤣🤣

      Usuń
    2. Nie rozumiesz mojego komentarza. We wstępie piszesz o tym, że cukier brązowy jest niezdrowy, na co odpisałam, że jest to często zwykły cukier barwiony na brązowo. Nie uważam, żeby mój komentarz nie był na temat.

      Usuń
    3. Ale to każdy wie, że jest to zwykły cukier tyle że zabarwiony karmelem. Jest to celowo zrobione, by wprowadzić konsumenta w błąd. Celowo umieszczony w kawiarniach itp. Bo jak ktoś nie siedzi w temacie, na szybkiego i bezmyślnie może pomylić go z cukrem trzcinowym. I zrozumiałam twój komentarz ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.