Cukier, cukrowni nie równy. Zazwyczaj producenci pchają do wszystkiego cukier biały, działający jak narkotyk. Zasłaniają się tym, że on nie jest szkodliwy to raz, a dwa bo trzeba bo inaczej produkt nie będzie spełniał oczekiwań konsumenta. Rozumiem, najlepiej go uzależnić... Na drugim miejscu w produktach, znajdziemy cukier brązowy uważany za super fit itp. No dobra, to takie mocne naciągnięcie, znajdziemy go w produktach z działu eko, a także na tych produktach co są podpisane fit. Oczywiście jest tak "zdrowy" jak dziabniecie stada szerszeni..." Ale ostatnio można zaobserwować, nowy trend bo producenci zaczynają używać nowych cukrów do produktów, jakich? Dziś w szybkim skrócie o nich.
Erytrytol
Na pierwszy rzut oka może przypominać cukier. Ale jest od niego znacznie drobniejszy, a także mniej słodszy., taki poziom słodkości około 70%. Występuje naturalnie w naturze w niektórych pyłkach kwiatów oraz owocach. idealny zamiennik cukru, zalecany dla diabetyków, a także u osób będących na diecie bez cukrowej. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Sama go stosuję, nie każdemu zaś on smakuje.
Inulina
Probiotyk,występujący naturalnie np w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego oraz topinamburu. Ma bardzo niską kaloryczność, jest o 10 razy mnij słodsza niż tradycyjny cukier. Idealny sprzymierzeniec w walce z cukrem, pomaga wygrać tą walkę. Można go znaleźć np w jogurtach Jogobelli, tych z napisem bez cukru.
Tagatoza
Cukier pozyskiwany z laktozy (mleka). Tak samo słodki jak sacharoza, nie jest mocno kaloryczny około 100 gram to 160 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi 7,5, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Zalecany osobom chorym na cukrzycę oraz odchudzającym się. 20% tego cukru jest trawione, reszta zaś zamienia się w probiotyk w jelicie grubym.
Stewia
Roślina, która zawiera w liściach łodygach glikozydy stewiowe, odpowiedzialne za jej słodycz. Jest znacznie słodsza od cukru o około 250%. Jedna łyżeczka sproszkowanej stewi, odpowiada szklance białego cukru. Zresztą o niej każdy słyszał, ale nie każdemu ona też może smakować.
15 Komentarze
Niestety w tych czas praktycznie do wszystkich produktów sypią cukier co jest straszne. Ja mimo wszystko nie słodzę kawy, herbaty. Ja do domu cukru nie kupuję.
OdpowiedzUsuńa najlepiej w ogóle odzwyczaić się od słodkiego smaku, chociaż wiem doskonale, że to pioruńsko trudne... ;)
OdpowiedzUsuńja najczęściej wybieram erytrtol
Kilka razy podchodziłam do uprawy stewii w ogrodzie, ale wynik był kiepski. Może dam jej jeszcze jedną szansę?
OdpowiedzUsuńKtóry Twój ulubiony?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pierwszy 😀
UsuńU mnie w domu kilogram cukru wystarcza na rok, to oczywiście kwestia względna bo mamy tylko dwuosobową rodzine. Z wyżej wymienionych znam tylko stewie, ale nie używam jej zbyt często..
OdpowiedzUsuńPonoć erytrol jest najlepszy, zastanawiam się tylko czy dzieci tez mogą go spożywać? Muszę kupić w Polsce :)
OdpowiedzUsuńJa staram się jak najmniej używać cukru w kuchni ;-)
OdpowiedzUsuńJa generalnie nie lubię słodkiego, więc cukru używam bardzo rzadko :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny wpis. :) Oczywiście jest jeszcze, wiele, wiele innych naturalnych cukrów(słodzików), lepszych od tradycyjnego cukru białego czy brązowego.
OdpowiedzUsuńJa jestem z tych osób, które mogą spożywać napoje bez dodatku cukru. Dobierając odpowiedni "słodzik", dla siebie dobrze jest również spojrzeć na "substancje odżywcze" danego cukru.
Pozdrawiam !
O tagatozie jeszcze nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńCukier brązowy to często zwykły cukier barwiony na brązowo.
OdpowiedzUsuńOoo a jak ma się to do wpisu? Bo jakoś nie na temat, polecam pierw czytać. A pozniej wstawiać byle jak ujowy komentarz! Nie pozdrawiam 🤣🤣🤣
UsuńNie rozumiesz mojego komentarza. We wstępie piszesz o tym, że cukier brązowy jest niezdrowy, na co odpisałam, że jest to często zwykły cukier barwiony na brązowo. Nie uważam, żeby mój komentarz nie był na temat.
UsuńAle to każdy wie, że jest to zwykły cukier tyle że zabarwiony karmelem. Jest to celowo zrobione, by wprowadzić konsumenta w błąd. Celowo umieszczony w kawiarniach itp. Bo jak ktoś nie siedzi w temacie, na szybkiego i bezmyślnie może pomylić go z cukrem trzcinowym. I zrozumiałam twój komentarz ;)
UsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.