Ciasto na pierogi




Ciasto na pierogi


    Jak pamiętam, od zawsze widziałam że ciasto na pierogi zawsze było robione z jajkiem. Ale czy to dobrze? Niby tak, ale z drugiej strona patrząc to takie ciasto bardzo szybko robi się twarde. Można zrobić ciasto na pierogi bez jajka, ba nawet trzeba. Dzięki temu, ciasto będzie delikatne i aksamitne. Są różne przepisy, dziś jeden z najprostszych który każdemu wyjdzie i nie ważne czy kuchnia to twoje drugie ja. Czy po prostu masz dwie lewe ręce do gotowania, czy też pieczenia. Ono każdemu wyjdzie. 






Składniki potrzebne
  • pół kilo mąki
  • 300 ml przegotowanej ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oleju



  • Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą.
  • W tym czasie odmierzamy potrzebną nam ilość wody, czyli około 300 ml przegotowanej ciepłej wody. I dodajemy do niej łyżeczkę oleju.
  • Warto użyć do następnej czynności, łyżki silikonowej. Ja tak zrobiłam i nie mieszałam nic ręką, dopiero podczas wykrajania ciasta.
  • Stopniowo do mąki dodajemy, powoli wodę i mieszamy ją łyżką, aż wyjdzie nam jednakowej konsystencji ciasto. 
  • Gdy już mamy ciasto połączone dokładnie. Przesypujemy mąką, miejsce gdzie będziemy robić dalej pierogi. A także będziemy rozwałkowywać ciasto. I delikatnie podsypujemy mąką całe ciasto. Możemy odkroić połowę, albo mniejszą jego ilość.
  • Następnie rozwałkowujemy nasze ciasto, ale polecam to zrobić ciut grubiej. Dlaczego? Bo gdy będziemy wykrajać, pożądany kształt. A później, będziemy nakładać na nie farsz, lekko nam się rozciągnie i mogą powstać dziury w pierogach. Dlatego, lepiej zrobić lekko grubsze ciasto i tak ono się rozciągnie.
  • Ciasto bardzo dobrze się klei i smakuje bardzo delikatnie.  Za jakiś czas wrzucę przepis na ciasto na pierogi, ale także bez jajka ale z wykorzystaniem ziemniaków. 




Komentarze

  1. Też robię bez jajka, muszę to robić w konspiracji, żeby się sępy nie zleciały :D Zawsze się znajdą chętni na pierogi, a robić nie ma komu :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam ciasta na pierogi bez jajka. Z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pierogi ... jeść. Klejenia dwie godziny jedzenia dwie minuty. Odkąd mam thermomixa ciasto wychodzi idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Nienawidzę kleić pierogów za to mam wspaniałego męża, który robi to za mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiamy pierogi wszelkiego rodzaju!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię z jajkiem, mlekiem i masłem. Wtedy zawsze jest miekkie

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię tak samo jak Ty, bez jajka i z dodatkiem wody (bo kiedyś dodawałam mleko).

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w życiu jeszcze nie robiłam pierogów, ale bardzo lubię mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierogi..niestety nie zawsze chcę mi się je robić. Staram się jednak co jakiś czas zaserwować je mojej rodzinie, ja do przepisu dodaje jeszcze jajko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam swój sprawdzony sposób i się go trzymam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez jaja? Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy18:21

    Brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierogów robić nie umiem, ale za to jeść bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy w życiu nie robiłam sama pierogów :D ale wiele razy robiłam je z mamą i ciasto też robiłysmy bez jaj.

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię pierogi, ale robię je sama tylko od wielkiego dzwonu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy pierogów nie robiłam... tak pomyślałam może by to zmienić i wypróbować powyższy recept....

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też nigdy nie robiłem ciasta na pierogi :-p

    OdpowiedzUsuń
  18. Co do pierogów jestem dość wybredna, ale lepić lubię. Z babcią od dawna nie dodajemy jajeczka do ciasta i fakt, jest lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie umiem zrobić dobrego ciasta na pierogi, ale lubię samo lepienie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja mama robi pierogi z jajkiem, a ja go nie dodaję :) dawno już ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja nie umiem robić pierogów. Knedle mi nie wychodzą a kopytka tak pół na pół. Nie mam do tego talentu. A szkoda, bo bardzo lubię takie obiady :D

    OdpowiedzUsuń
  22. kocham pierogi, mogłabym je jeść codziennie, sama nigdy ich nie robię jednak,

    OdpowiedzUsuń
  23. zawsze robię z jajkiem. A twardość ciasta zależy od wody. Im bardziej parzy i gorąca tym ciasto miększe.

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię ciasto bardzo podobnie i zawsze pierogi wychodzą super.

    OdpowiedzUsuń
  25. ostatnio robiłam pierogi na wigilię, oczywiście ciasto bez jajka i wyszły boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ja se sprawiłam robota do wyrabiania ciasta, bo nie lubię tego robić a pierogi kocham jeść!

    OdpowiedzUsuń
  27. To nie sezon na pierogi, ale kiedyś tu wrócę :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Chcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.