Jak pamiętam, od zawsze widziałam że ciasto na pierogi zawsze było robione z jajkiem. Ale czy to dobrze? Niby tak, ale z drugiej strona patrząc to takie ciasto bardzo szybko robi się twarde. Można zrobić ciasto na pierogi bez jajka, ba nawet trzeba. Dzięki temu, ciasto będzie delikatne i aksamitne. Są różne przepisy, dziś jeden z najprostszych który każdemu wyjdzie i nie ważne czy kuchnia to twoje drugie ja. Czy po prostu masz dwie lewe ręce do gotowania, czy też pieczenia. Ono każdemu wyjdzie.
Składniki potrzebne
- pół kilo mąki
- 300 ml przegotowanej ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oleju
- Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą.
- W tym czasie odmierzamy potrzebną nam ilość wody, czyli około 300 ml przegotowanej ciepłej wody. I dodajemy do niej łyżeczkę oleju.
- Warto użyć do następnej czynności, łyżki silikonowej. Ja tak zrobiłam i nie mieszałam nic ręką, dopiero podczas wykrajania ciasta.
- Stopniowo do mąki dodajemy, powoli wodę i mieszamy ją łyżką, aż wyjdzie nam jednakowej konsystencji ciasto.
- Gdy już mamy ciasto połączone dokładnie. Przesypujemy mąką, miejsce gdzie będziemy robić dalej pierogi. A także będziemy rozwałkowywać ciasto. I delikatnie podsypujemy mąką całe ciasto. Możemy odkroić połowę, albo mniejszą jego ilość.
- Następnie rozwałkowujemy nasze ciasto, ale polecam to zrobić ciut grubiej. Dlaczego? Bo gdy będziemy wykrajać, pożądany kształt. A później, będziemy nakładać na nie farsz, lekko nam się rozciągnie i mogą powstać dziury w pierogach. Dlatego, lepiej zrobić lekko grubsze ciasto i tak ono się rozciągnie.
- Ciasto bardzo dobrze się klei i smakuje bardzo delikatnie. Za jakiś czas wrzucę przepis na ciasto na pierogi, ale także bez jajka ale z wykorzystaniem ziemniaków.
27 Komentarze
Też robię bez jajka, muszę to robić w konspiracji, żeby się sępy nie zleciały :D Zawsze się znajdą chętni na pierogi, a robić nie ma komu :D :D :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta na pierogi bez jajka. Z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńLubię pierogi ... jeść. Klejenia dwie godziny jedzenia dwie minuty. Odkąd mam thermomixa ciasto wychodzi idealne
OdpowiedzUsuńNienawidzę kleić pierogów za to mam wspaniałego męża, który robi to za mnie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiamy pierogi wszelkiego rodzaju!
OdpowiedzUsuńJa robię z jajkiem, mlekiem i masłem. Wtedy zawsze jest miekkie
OdpowiedzUsuńRobię tak samo jak Ty, bez jajka i z dodatkiem wody (bo kiedyś dodawałam mleko).
OdpowiedzUsuńJa w życiu jeszcze nie robiłam pierogów, ale bardzo lubię mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi..niestety nie zawsze chcę mi się je robić. Staram się jednak co jakiś czas zaserwować je mojej rodzinie, ja do przepisu dodaje jeszcze jajko.
OdpowiedzUsuńMam swój sprawdzony sposób i się go trzymam
OdpowiedzUsuńBez jaja? Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńPierogów robić nie umiem, ale za to jeść bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie robiłam sama pierogów :D ale wiele razy robiłam je z mamą i ciasto też robiłysmy bez jaj.
OdpowiedzUsuńLubię pierogi, ale robię je sama tylko od wielkiego dzwonu.
OdpowiedzUsuńNigdy pierogów nie robiłam... tak pomyślałam może by to zmienić i wypróbować powyższy recept....
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie robiłem ciasta na pierogi :-p
OdpowiedzUsuńCo do pierogów jestem dość wybredna, ale lepić lubię. Z babcią od dawna nie dodajemy jajeczka do ciasta i fakt, jest lepsze.
OdpowiedzUsuńNie umiem zrobić dobrego ciasta na pierogi, ale lubię samo lepienie :D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi pierogi z jajkiem, a ja go nie dodaję :) dawno już ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa nie umiem robić pierogów. Knedle mi nie wychodzą a kopytka tak pół na pół. Nie mam do tego talentu. A szkoda, bo bardzo lubię takie obiady :D
OdpowiedzUsuńkocham pierogi, mogłabym je jeść codziennie, sama nigdy ich nie robię jednak,
OdpowiedzUsuńzawsze robię z jajkiem. A twardość ciasta zależy od wody. Im bardziej parzy i gorąca tym ciasto miększe.
OdpowiedzUsuńRobię ciasto bardzo podobnie i zawsze pierogi wychodzą super.
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam pierogi na wigilię, oczywiście ciasto bez jajka i wyszły boskie :)
OdpowiedzUsuńja se sprawiłam robota do wyrabiania ciasta, bo nie lubię tego robić a pierogi kocham jeść!
OdpowiedzUsuńTo nie sezon na pierogi, ale kiedyś tu wrócę :P
OdpowiedzUsuńChcesz skomentować? Super! Chcesz wkleić link? Zastanów się dwa razy, czy sama to też lubisz u siebie? SPAM nie jest mile widziany.